Energielabel

Alle huizen hebben een energielabel, hiermee wordt aangetoond hoe zuinig of energiebesparend een huis is. Dit loopt van A tot en met G. Zo’n energielabel kan je niet zelf bepalen, dit wordt voor je woning gedaan aan de hand van een aantal criteria. Zoals hoeveel je bespaart op je stookkosten, of hoeveel energie je haalt uit de natuur (bv. zonnepanelen). Het energielabel hangt nauw samen met isolatie. Want hoe beter je isoleert, des te minder warmte er verloren gaat, wat je dus weer scheelt op het stoken. En hoe minder je hoeft te stoken hoe minder energie je gebruikt.

Dit energielabel is er niet voor niks. Zo kan je dus zien hoe zuinig je woning is, of hoeveel warmte er verloren gaat, maar ook hoe gezond een woning is. Want in een woning met een goed energielabel zal je niet zo snel last hebben van vocht of schimmel in de fundering. Je woning is dus gezond en op deze manier heeft dat ook weinig tot geen invloed op je eigen gezondheid. Het is dus verstandig om hier iets aan te doen mocht je hier last van hebben. Gezondheid is uitermate belangrijk en dat geldt ook zeker voor het gebouw waar je in leeft en dus een groot deel van de dag in doorbrengt en slaapt.

Bij het kopen van een woning is het verstandig om na te vragen wat voor een energielabel het heeft, hiermee kan je narigheid voorkomen en zal je ook minder snel voor onverwachtse kosten komen te staan. Want met een goede isolatie heb je minder stookkosten. Bij het gebruik van zonne-energie wordt het vanzelf opgewekt, je maakt hiervoor alleen de eenmalige kosten voor de aanschaf van de zonnepanelen. Daarnaast heb je ook te maken met de ventilatie in combinatie met de isolatie, deze verhouding moet goed zijn om een gezond woonklimaat te waarborgen.